Material: |
|
Instruktion:
Horisont
"Horisont, från grekiska "begränsande", är den linje i blickfältet där markytan och himlen möts, den mest avlägsna punkten i markytan som man kan se."
Källa: Wikipedia Här till vänster ser du en röd linje som markerar var horisonten är. På den första bilden är horisonten där himlen möter havet. Man kan se hela "linjen" eftersom inget är emellan oss och horisonten.
På den andra bilden går horisonten bakom hus och träd. Det innebär att horisonten överlappas av saker som är nära oss och då skapas en illusion av djup i bilden. När du ska skapa en bild med djup är det viktigt att du börjar med att skissa en horisontlinje. Delar av linjen kan du behöva sudda sedan så tänk på att skissa löst. Horisonten kan vara på olika höjd precis som ni ser på dom två olika exempelbilderna. Detta beror på hur högt upp eller nära marken den som tittar på horisonten är. |
|
Överlappning
På exempelbild 4 ser du en bild utan överlappning. En bild där träden (eller andra föremål) är placerade på rad på det här viset kan ge en känsla av att bilden är arrangerad eller manipulerad av människor. Det kan också vara svårt att skapa djup i sin bild genom att placera alla träd precis på horisontlinjen. Undvik därför att göra en sådan här bildkomposition om du inte har en särskild tanke bakom det.
I bildspelet till vänster kan du se olika exempel på hur du istället kan skapa djup i din bild med hjälp av överlappning. Träden står så att man inte alltid ser hela utan vissa delar döljer sig bakom det träd som växer framför. Här skapar du känslan av att betraktaren kan gå in i skogen och röra sig mellan träden.
Något som ofta överlappar i bilder är berg. Gör gärna en bildsökning på landskap och titta på bilder med berg men kika också om du kan hitta andra saker i bilderna som överlappar varandra. På dit ritpapper kan du nu skissa upp några träd och berg som överlappar varandra. Du ser ett exempel här under. |
Detaljer och storlek
Ytterligare ett knep för att skapa djup i din bild är att placera sakerna på olika avstånd med olika mycket detaljer. I exempelbild 7 kan du se hur trädet som är närmst i bild är så stort att att vi bara kan se kvistar på det. Träden som är i mitten av bilden tar upp en tredjedel av hela bilden på höjden medan dom bortersta träden bara ser ut att vara några millimeter höga. Kvistarna som är närmst i bild är så detaljerade att du kan se frosten. På trädet i mitten av bilden kan du se stammen och grenarna men kvistarna och frosten ser mest ut som suddiga vita tussar. På det bortersta trädet syns bara gråa grenar på stammen.
På exempelbild 8 ser du hur vägen är bred nära betraktaren för att bli smalare och till sist gå ihop längre in i bilden vid horisonten. Nära betraktaren är vägstrecken tydliga med långa avstånd emellan varandra för att sedan se ut som ett smalt sammanhängande streck längre bort. Titta också på träden hur dom är stora och tydliga nära betraktaren och blir mindre och suddigare ju längre bort i bilden dom står.
|
|
Färgläggning
Ett annat knep för att skapa djup i din bild är att använda olika nyanser av varje färg. En regel du kan använda dig av är att himlen och marken är mörkast nära betraktaren och ljusare längre in i bilden. Titta på exempelbilderna hur det kan se ut. MEN viktigt med detta tips är att det just är ett trick som kan hjälpa dig att skapa en illusion av djup i din bild. Ljuset/mörkret i din bild kan så klart se annorlunda ut beroende av väder, skuggor eller om det är natt eller dag. Titta gärna runt på landskapsbilder på nätet eller utomhus där du befinner dig.
|
Redovisning: |
Din bild ska innehålla följande:
|
Mål: |
|